Dlouho jsem na SLANÉ CIZRNOVÉ PALAČINKY (vegan, bez lepku) měla zálusk, ale teprve dnes na ně došlo. A škoda, že jsem je nevyzkoušela dřív, tenhle recept se totiž na 100% zařadí mezi naše oblíbené stálice.
Přestože jsou palačinky z čistě rostlinných surovin, směle nahradí ranní vaječnou omeletu. Konzistencí jsou opravdu něco mezi vaječnou omeletou a křehkou palačinkou a po vajíčkách díky černé soli i chutnají. Za mě a kluky velká pecka! Kluci mi je “kradli” už z pánvičky a teplé je hltali jen tak nasucho. Já si je naplnila avokádem, osmaženým seitanem, sušenými rajčátky a čerstvými výhonky řeřichy. Nakonec jsem zakápna palačinky citrónem a pak už si jen pochutnávala na neskutečné dobrotě.
Recept se dá krásně upravovat a můžete přidávat do těsta další ingredience, takže určitě vyzkoušejte a experimentujte.
NA ZÁKLADNÍ TĚSTO SI NACHYSTEJTE
- 100 g hladké cizrnové mouky
- 1 lžičku mleté kurkumy
- 1 lžičku lahůdkového droždí
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky černé soli (kala namak)
- 150 g vody
Dál můžete přidávat přímo do těsta sušená rajčátka pokrájená na malé kousky, chia semínka, špenát a další ingredience.
JAK NA TO
- Smíchejte dohromady suché ingredience a teprve poté přilejte vodu a rozmíchejte tekuté těsto.
- Smažte z obou stran na olejem vymazané pánvi nebo nasucho tenké palačinky.
- Naplňte vším, čím máte rádi.
TIP: Palačinky nechte vychladnout a pokrájejte je na nudličky nebo trojúhelníčky. Poslouží jako “svítek” do polévky nebo do salátu.