Théo si už několik dní přál MUFFINY a tak co jinýho dělat v propršený a chladný den.
Chtěla jsem je udělat trochu zdravější, bez klasické bílé mouky, cukru a vajíček. A že to jde, se můžete přesvědčit v receptu. Mouku jsem měla v plánu dát pouze mandlovou, ale protože jsem neměla dostatek, polovinu dávky jsem nakonec použila hladkou bílou. Těsto tedy nebylo úplně bezlepkové, ale nevadí. Třeba příště ;) Místo cukru jsem dala med a i díky němu se těsto krásně propojilo a obešlo se bez vajíček. A konzistence? Ta byla krásně nadýchaná, křehká a vláčná. Žádní suchaři to teda nebyly. No a s borůvkami ještě o něco šťavnatější. Tak se do nich pusťte. Nebo místo muffinků udělejte borůvkový chlebíček, i na ten taky došlo.
INGREDIENCE
- 60 g kokosového oleje (může být rostlinný)
- 200 ml neslazeného rostlinného mléka (použila jsem lískooříškové)
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 3 vrchovaté lžíce medu (nebo jiného sirupu)
- 8 kapek borůvkového extraktu
- špetka vanilkového prášku
- špetka soli
- 150 g mandlové mouky (nebo jemně namletých oloupaných mandlí)
- 150 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečení
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 100 g borůvek
POSTUP
- Smíchejte vlhké ingredience dohromady.
- Přes síto prosijte mouky a zbytek sypkých surovin.
- Vymíchejte těsto a nakonec přidejte borůvky.
- Naplňte muffinové formy nebo chlebíčkovou formu a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů (muffiny cca 20 minut, chlebíček přibližně 30 minut). Hlídejte špejlí lepivost těsta a zlatavou kůrku na povrchu.